ABONAMENT49zł / mies.

ŚWIADECTWO ENERGETYCZNE · OBOWIĄZKI WŁAŚCICIELA

Świadectwo charakterystyki energetycznej – kiedy jest potrzebne?

Autor: Grupa EVO · Opublikowano: · Aktualizacja:

O potrzebie świadectwa decydują sytuacja prawna i sposób wykorzystania budynku, a nie samo posiadanie domu. Inaczej wygląda sprzedaż mieszkania, inaczej najem, a jeszcze inaczej zakończenie budowy. Poniżej porządkujemy obowiązki, wyjątki i zasady sprawdzania dokumentu. Informacje służą ocenie własnej sytuacji; zamówienie dokumentu opisuje osobna strona usługi świadectwa charakterystyki energetycznej.

W skrócie

Sprzedaż i najem: komu i kiedy przekazać dokument?

Artykuły 3 i 11 ustawy o charakterystyce energetycznej budynków obejmują sprzedaż budynku lub jego części, sprzedaż spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu oraz najem. Przy sprzedaży przekazanie świadectwa następuje przy sporządzeniu aktu notarialnego. Przy zawarciu umowy najmu przekazuje się kopię świadectwa papierowego albo wydruk dokumentu elektronicznego. Nie odkładaj sprawdzenia dokumentacji na dzień podpisania umowy.

Nabywca ani najemca nie może zrzec się prawa do otrzymania dokumentu. Jeżeli przedmiotem transakcji jest mieszkanie, potrzebne jest świadectwo tej części budynku; ogólny dokument dla całego bloku nie jest automatycznie jego zamiennikiem. Zgodnie z art. 13, gdy świadectwo zostało już sporządzone, ogłoszenie sprzedaży lub najmu powinno zawierać wskazane w ustawie wskaźniki energetyczne. Nie zastępuj ich deklaracją „dom energooszczędny”.

Nowy budynek i dom użytkowany na własne potrzeby

Przy zawiadomieniu o zakończeniu budowy lub wniosku o pozwolenie na użytkowanie zasadą jest dołączenie kopii papierowego świadectwa albo wydruku elektronicznego. Podstawą jest art. 57 ust. 1 pkt 6a Prawa budowlanego, z wyłączeniem budynków objętych katalogiem z ustawy o charakterystyce energetycznej.

Osobny wyjątek dotyczy zawiadomienia o zakończeniu budowy w trybie art. 29 ust. 1 pkt 1a: wolnostojącego, najwyżej dwukondygnacyjnego domu jednorodzinnego o powierzchni zabudowy do 70 m², którego obszar oddziaływania mieści się na działkach inwestycji, budowanego dla własnych potrzeb mieszkaniowych. Zwolnienie zapisano w art. 57 ust. 1bb tego samego aktu prawnego. Nie jest to ogólne zwolnienie każdego małego domu przy późniejszej sprzedaży lub najmie.

Natomiast samo korzystanie z istniejącego budynku wyłącznie na własne potrzeby nie powoduje powszechnego obowiązku sporządzenia świadectwa. Potwierdza to wyjaśnienie Ministerstwa Rozwoju i Technologii. Nie należy przenosić tej zasady na formalności zakończenia nowej budowy.

Zwolnienia: liczy się dokładny warunek

Art. 3 ust. 4 ustawy wymienia m.in. budynki chronione na podstawie przepisów o ochronie zabytków, miejsca kultu i działalności religijnej oraz wolnostojące budynki o powierzchni użytkowej poniżej 50 m². Katalog obejmuje też określone obiekty sezonowe, przemysłowe i gospodarcze, ale z dodatkowymi warunkami. Przed powołaniem się na wyjątek sprawdź pełne brzmienie odpowiedniego punktu.

Małe mieszkanie w bloku nie jest wolnostojącym budynkiem. Nie wystarczy też nazwać domu „letniskowym”, aby bez sprawdzenia sposobu użytkowania uznać go za zwolniony. Powierzchnia użytkowa i powierzchnia zabudowy są różnymi pojęciami: nie mieszaj progu dotyczącego zwolnień z warunkami uproszczonej budowy.

Porównanie najczęstszych sytuacji

SytuacjaCo sprawdzić?Podstawa
Sprzedaż domu lub mieszkaniaŚwiadectwo właściwego obiektu i przekazanie przy akcieArt. 3 i 11 ustawy
Zawarcie umowy najmuKopia albo wydruk świadectwa dla najemcyArt. 11 ustawy
Zakończenie nowej budowyZałącznik do zawiadomienia lub wniosku oraz wyjątkiArt. 57 Prawa budowlanego
Istniejący dom na własne potrzebyBrak obowiązku wynikającego wyłącznie z własnego użytkowaniaWyjaśnienia ministerstwa
Modernizacja domu ze świadectwemCzy roboty zmieniły charakterystykę energetyczną?Art. 14 ustawy

Odsyłacze do pełnych przepisów znajdują się przy opisach powyżej i w materiałach źródłowych. Wyjątki oceniaj dla konkretnego budynku oraz czynności, którą zamierzasz wykonać.

Ważność: przykład liczbowy krok po kroku

Świadectwo jest ważne przez 10 lat od sporządzenia, lecz traci ważność wcześniej po robotach budowlano-instalacyjnych zmieniających charakterystykę energetyczną. To reguła z art. 14 ustawy, a nie gwarancja niezmienności dokumentu przez cały okres.

  1. Założenie przykładu: dokument sporządzono dokładnie 6 lat temu. To dane ilustracyjne, nie opis realizacji.
  2. Obliczenie: 10 − 6 = 4 lata do nominalnego końca ważności, jeśli nie wystąpiła przyczyna wcześniejszej utraty ważności.
  3. Zmiana sytuacji: wykonano modernizację ogrzewania i izolacji, która zmieniła charakterystykę energetyczną. Stare świadectwo traci ważność mimo pozostałych nominalnie 4 lat.
  4. Wniosek: przed transakcją sprawdź zarówno datę, jak i wykonane roboty. Sam remont kosmetyczny nie oznacza automatycznie zmiany charakterystyki.
Przykład: po sześciu latach pozostają cztery lata nominalnej ważności, ale modernizacja zmieniająca charakterystykę energetyczną unieważnia świadectwo
Schemat poglądowy. O ważności decydują termin oraz zmiany charakterystyki energetycznej.

Przy planowaniu inwestycji przeczytaj poradnik modernizacji przy budżecie etapowym oraz kolejność prac termomodernizacyjnych. Pozwalają uporządkować etapy, zamiast traktować dokument jako niezależny od zmian w budynku.

Kto sporządza świadectwo i jak sprawdzić rejestr?

Świadectwo sporządza osoba spełniająca ustawowe wymagania i wpisana do wykazu osób uprawnionych. Dokument powstaje w systemie centralnego rejestru i otrzymuje numer; wymagany jest także odpowiedni podpis. Sama firma oferująca usługę nie zastępuje wskazania uprawnionego autora dokumentu. Zasady określają art. 4–5 oraz 16–17 ustawy. Nawet osoba uprawniona nie może sporządzić świadectwa budynku, którego jest właścicielem lub zarządcą.

Wejdź do Centralnego rejestru charakterystyki energetycznej budynków i sprawdź wykaz osób uprawnionych oraz wykaz świadectw. Porównaj numer, adres i zakres dokumentu z nieruchomością. Funkcje rejestru opisuje też oficjalna informacja ministerstwa.

Kary i najczęstsze błędy

Nieprzekazanie wymaganego świadectwa nabywcy lub najemcy jest zagrożone grzywną na podstawie art. 41 ust. 1 pkt 3 ustawy. Nie podajemy jednej automatycznej kwoty kary. Unikaj następujących błędów:

Świadectwo a audyt i dofinansowanie

Świadectwo opisuje charakterystykę energetyczną, a audyt energetyczny służy analizie przedsięwzięcia modernizacyjnego. Nie traktuj tych dokumentów zamiennie. Kalkulator kosztów ogrzewania pomaga porównać założenia, lecz nie wydaje świadectwa. Przy finansowaniu prac sprawdź informacje o Czystym Powietrzu i aktualną dokumentację programu; wymagane załączniki zależą od obowiązujących zasad.

Jak to robimy w Grupie EVO

Wykonujemy świadectwa charakterystyki energetycznej oraz audyty energetyczne. Informacje dotyczące zamówienia znajdziesz na stronie usługi świadectw. W ramach kompleksowej modernizacji domu wykonujemy termomodernizację, wymianę okien i montaż pomp ciepła. Przy Czystym Powietrzu pozyskujemy i rozliczamy dofinansowanie za klienta.

Najczęstsze pytania

Czy świadectwo jest potrzebne, jeśli mieszkam we własnym domu?

Samo użytkowanie istniejącego domu wyłącznie na własne potrzeby nie tworzy powszechnego obowiązku sporządzenia świadectwa. Osobno sprawdza się zakończenie nowej budowy oraz późniejszą sprzedaż lub najem.

Czy najemca może zrezygnować z otrzymania świadectwa?

Nie. Ustawa nie pozwala najemcy zrzec się prawa do otrzymania kopii papierowego świadectwa albo wydruku dokumentu elektronicznego przy zawarciu umowy.

Czy po ociepleniu domu stare świadectwo nadal obowiązuje?

Jeżeli roboty zmieniły charakterystykę energetyczną budynku, świadectwo traci ważność przed upływem nominalnego terminu. Trzeba sprawdzić zakres wykonanych prac, a nie tylko datę na dokumencie.

Gdzie sprawdzić osobę uprawnioną do sporządzenia świadectwa?

W publicznym wykazie Centralnego rejestru charakterystyki energetycznej budynków. W tym rejestrze dostępny jest również wykaz świadectw, pozwalający sprawdzić dane dokumentu.

Czy audyt energetyczny zastępuje świadectwo przy sprzedaży?

Nie. Audyt i świadectwo mają różne zadania; przy sprzedaży objętej obowiązkiem trzeba przekazać świadectwo dotyczące sprzedawanego budynku albo jego części.

Materiały źródłowe

Stan sprawdzenia źródeł: 07.11.2026. Przepisy mogą się zmieniać; przed transakcją lub zakończeniem budowy sprawdź aktualny tekst i warunki odnoszące się do Twojej nieruchomości.